3 x rester

Standard

stopspildafmadTemaet Stop Spild af Mad har floreret big time i medierne de sidste par uger. Jeg hepper altid på det, og tror at det store fokus, er et vigtigt skridt på vejen. Men fokus gør det ikke alene. I Aftenshowet forleden var så et ekspertpanel, som seerne kunne stille spørgsmål til. Hvordan emballerer man sine madvarer, holder dem friske og hvor længe kan rester holde sig i køleskabet? Også en super kreativ kok var med til at svare på spørgsmålene om, hvad man gør med de sidste tre gulerødder i posen, eller et halvt kålhoved når man bor for sig selv. Eller hvad nu, når man har kogt for mange ris til aftensmaden. Mange af svarene var gode og brugbare, men “køb mindre” eller “kog færre ris” gjorde mig lidt trist, for det er ikke altid til at styre. Køb mindre? Jojo, men hvis nu lige opskriften med 1 dl hvidkål står og brænder i hånden, hvad gør man så med resten? Eller hvis man har børn, som er fuldstændigt utilregnelige i forhold til mængden af mad de indtager?

Kålhovedet kan nu holde sig ret længe i køleskabet, og så må jeg igen slå et slag for madplanen, uanset om man er storfamilie eller husholdning for en, så letter det skraldespanden for spildte madvarer. Ret hurtigt lærer man, at tænke i: Hvis vi skal have noget med cole slaw tirsdag, så kan vi måske bruge noget mere af hvidkålet torsdag til stuvet hvidkål eller lynstegte grøntsager med kål, bambusskud og runkne peberfrugter søndag.

Rigtige rester, altså det mad der er tilovers fra et måltid, er hos os oftest ris, pasta, kartofler, bulgur, perlebyg-spelt-rug-korn-noget. Og er der ikke lige nok af andet, så det tilsammen kan blive til madpakke eller en portion til fryseren (til senere buffet aka restemiddag), så er her tre idéer til en ny ret med rester.

Opskrift Brød med rester – det hurtige

Langtidshævet restebrød

Langtidshævet restebrød

50 gr gær

2½ dl lunken mælk eller vand

50 smeltet smør eller 3 spsk olie

1 æg

1 tsk salt

1 spsk sukker

bulgur/ris/spelt/havregrød/korn/kartofler i små tern. max 150 gr. Jo mere fuldkornsagtig din rest er, jo mindre skal du putte i, for at undgå at brødet bliver for klidagtigt i munden

hvedemel, 400-500 gr

evt. 1 dl hasselnødder/rosiner/grofthakkede mandler eller 2 spsk friskhakkede krydderurter (det gør ikke noget de er lidt slatne)

Opløs gær i mælk/vand. Tilsæt smør/olie og æg. Rør din rest (medmindre det er kartofler – vent lidt med dem) i sammen med salt, sukker og de eventuelle nødder/rosiner/mandler. Ælt mel i lidt af gangen til dejen er ikke er alt for klistret længere. Bruger du kartofler, så fold dem i nu.

Lad dejen hvile nogle minutter og form så boller eller små brød. Dæk dem til og lad dem hæve 30 minutter. Pensl evt. med æg og bag ved 200* varmluft eller 220 alm.

Du kan også bruge den langtidshævede opskrift, og erstat noget af melet med din rest.

Opskrift Frittata – 4 personer

Frittata er italiensk æggekage og helt oplagt  at fylde med rester af korn, kartofler og grøntsager og skinke og hvad der ellers kan skæres i stykker og spises

8 æg

1½ dl mælk

salt og peber

2 dl kartofler i tern/1-2 dl korn (ikke for fine, couscous fx dur ikke)

2-3 dl kogte grøntsager fx grønne bønner, broccoli, ærter,  blomkål, asparges, rodfrugtrester

+ evt svampe, peberfrugt eller andet. Kål dur ikke.

1 løg

2 fed hvidløg

olivenolie

evt. rest af ost

Tag en stegepande der kan gå i ovnen ved 200* (ellers et ildfast fad) Hak løg og hvidløg og steg det lidt i olivenolie.

Læg restegrøntsager og kartofler/korn på panden/i fadet

Pisk æg med mælk og salt og peber. Hæld det over. Drys med ost, hvis du har. Alle rivbare oste kan gøre det eller gedeost  brækket i små stykker.

Sæt det i ovnen i 15-20 minutter ved 200*

Server med brød og salat – også ret god i madpakken

Frokostpaella for 2 pers.2013-06-15%2007.57.47

påkrævet:

2-3 dl ris/bulgur/korn-noget

1 løg

2 fed hvidløg

1 dl ærter

lille nip safran eller snyd med gurkemeje og en smule karry – smagen bliver anderledes men stadig god

lidt vand/bouillon

olie

fritvalg:

½ dl rejer

½ dl pølse/hamburgerryg/chorizo

½ dl peberfrugt

kyllingerester

stykker af fisk – ikke røget

Snit hvidløg og løg fint og klar det i lidt olie. Har du pølse eller chorizo, så rist det med her. Tilsæt safran/karry-gurkemeje. Vend rundt. Tilsæt ris-eller-hvad-du-nu-har-resten og vand/bouillon så det lige dækker bunden af panden. Vend resten af hvad du har i og varm igennem. Server gerne med brød eller salat.

Den slags rester der bare aldrig er et problem

Den slags rester der bare aldrig er et problem

Nogle rester er der til gengæld bare aldrig problemer med at få udryddet. I går bagte vi pizzaer. En enkelt blev til overs, men forudser ikke nogen udfordring med at få den spist. Igen må jeg bare slå et slag for min pizzadej, eller, jeg har jo tyvstjålet opskriften fra Meyer, men den er stadig god. Det kræver 10-15 minutters æltning, men er det SÅ meget værd, og de kan sagtens bages på forhånd og fryses, og så kan man altså tale om fastfood en anden dag. Direkte ud fra fryseren, på med fyldet, 5-7 minutter i ovnen eller på grillen og haps.

Den her pizza var med tomatsovs, frisk mozzarella, revet emmenthaler, artiskokker, parmaskinke og champignon. Og så drysset med hjemmedyrket rucola bagefter. Åh, blandingen af ost som gav smag og som var sej, var bare som himlen.

En kommentar »

  1. Pingback: Belle Helene | Winthermad

Skriv en kommentar