En seriøs udfordring

Standard

2013-09-11 20.11.54 (1)En af mine gamle studiekammerater har spurgt om hjælp. Han skal til middagsselskab og medbringe desserten. Det er et selskab, hvor man gerne vil imponere lidt med kogekunsten, så jeg gik i tænkeboks, for at finde en dessert som ikke er for svær at lave, som let kan transporteres og som gør sig godt.

Uden at det skulle blive for kedeligt, havde jeg efterhånden lagt mig fast på et forslag som hed: verdens lækreste chokoladekage med sød pesto og bagte bær.

Men så let skulle det ikke være, for værtinden har både glutenallergi og er laktoseintolerent. Så selvom kagen er helt uden mel, så er der en ganske betydelig mængde smør i.

Jeg har gransket mange opskrifter og tænkt mange tanker og talt meget med hr. Winther. Is er udelukket på grund af transporten. Fandt en chokolademousse på tofu, som godt nok så vanvittigt lækker ud, men jeg har ikke lige kunne få fingre i Silken Tofu for at teste opskriften. Og jeg sender altså ikke den søde mand ud i en utestet opskrift.

Netsøgninger fortæller, at laktoseintolerente godt kan tåle ghee, altså den indiske version af klaret smør. Men flere steder stod, at man kan erstatte smør med kokosolie. Det kunne være en løsning, for sjældent har en let smag af kokos ødelagt noget for chokolade. Så jeg kastede mig ud i eksperimentet med luxus chokoladekage, som i forvejen er glutenfri, og nu også laktosefri.

Dommen er, at det kan man godt være bekendt! Så nu får du også opskriften. Er du ikke til kokos, så erstatter du det bare med 125 gr. almindeligt smør og følger ellers opskriften.

Opskrift Lux chokoladekage laktose- og glutenfri 4-6 personer

5 æg str. M

125 gr MØRK og god chokolade

125 gr sukker

106 gr kokosolie (eller 125 gr smør)

Bræk chokoladen i stykker og smelt den i vandbad sammen med kokosolie (smør) og sukker. Smelt det stille og roligt og rør i ny og næ.

Tænd ovnen på 200* alm ovn.

Del æg i hvider og blommer. Pisk hviderne helt stive, så du kan vende skålen på hovedet uden de glider ud.

Smør en form grundigt. Olie, bagespray, smør – your choice (bare glem smørret til laktoseintolerente) Formen skal ikke pudres med mel eller sukker. Vælg enten en lille springform eller en form max 20×15 cm. Det er vigtigt at det er en metalform. Jeg er har ikke gode erfaringer med silikone eller ildfast keramik med denne kage.

Når chokolade og fedtstof er smeltet og sukkeret så godt som opløst, så tag det af varmen. Når det er fingervarmt, så rør æggeblommerne i. Rør godt og grundigt og ikke for langsomt. Så snart du tilsætter æggeblommerne til det varme, så begynder det at koagulere og man gider ikke have chokolade med røræg. Massen bliver tykkere og sejere.

Vend en god klat æggehvider i chokomassen. Bare bland det hurtigt. Det kommer sig ikke så nøje, om du får slået luften ud af æggehviderne her. Når det er jævnt, så tilsætter du resten af æggehviderne og folder mere forsigtigt. Det er vigtigt at der ikke er nogen æggehvideklumper. Det skal være helt jævnt og ensartet.

Hæld det i formen og bag 25-30 minutter. Så snart dejen ikke klistrer, når du stikker en kødnål (eller andet tyndt metal) i, så skal kagen ud. Den hæver noget op og falder sammen igen, når du tager den ud. Det SKAL den 🙂 Køl af i formen.

Nu er det rigtigt gode ved den her kage, at den helst skal laves i god tid. På bagedagen er den lidt ægget, men når den har stået 1-2 dage, så bliver den tæt og god og lidt klistret.

Når du serverer, så skær evt. kanten af. Den kan være lidt tør.

Server den kølig fx med is eller letpisket fløde eller:

Sød pesto

2 håndfulde basilikum

½ håndfuld mynte

lidt revet citronskal og måske lidt citronsaft

1-2 spsk rørsukker

Blend det hele sammen og smag på det. Skal det lige justeres med en smule sukker eller citronsaft?

Smager skønt til kager og til frugt.

Bagte bær og frugter 4 personer

Lige nu er det jo brombærtid, så jeg vil lave en lille ramekin (form) til hver.

1 æble

1 pære eller 2 blommer

100 gr brombær (friske eller frost)

Evt. lidt blåbær

4 spsk honning/ahornsirup

evt. 4 små kviste rosmarin

Skær æble, pære, blommer i tern. Bland med bær og fordel i formene. Hæld en spsk honning/sirup over hver. Læg den eventuelle rosmarinkvist øverst. Dæk med stanniol.

Bag ved 200* i ca. 10 minutter

Nu kan det middagsselskab vist ikke gå helt galt 🙂

Jeg vil bestræbe mig på, at få lagt et pænt billede op af kage med tilbehør senere 🙂

Skriv en kommentar