Iskold suppe

Standard

Det der sommer er ret dejligt, også selvom jeg er tilbage på job og der er 33* på kontoret og ikke så meget som en smule træk. Og ja, jeg bliver træt og groggy og mindre produktiv – men alligevel er det der sommer ret godt.

Det som jeg egentlig ikke er så vild med, er at lave varm mad i et varmt køkken når det er varmt… Og egentlig gider jeg heller ikke spise så meget varm mad. Derfor står den her, sikkert som så mange andre steder på koldskål, frugtsalat, bøffer og salat eller andre halvkolde hurtigløsninger, som fx tapaslignende hapsere.

Til tapas (og til frokost og til forret og egentlig også som mellemmåltid) er kold tomatsuppe, gazpacho, verdensklasse.

Det er så nemt, at det næsten er latterligt. Så sundt, at du ikke skal fortælle det til ungerne, og så godt til at få udryddet de grøntsager som hurtigt bliver trætte i varmen, at du nu også bliver Stop Spild af Mad-ambassadør 😉gazpacho

Opskrift Gazpacho ca 1 liter

500 gr modne tomater (de må gerne være runkne)

1 rød peberfrugt (den må gerne være runken)

1 agurk (erfaring viser, at man godt kan bruge den der lå bagerst i køleskabet og var frossen)

1 fed hvidløg

evt. 1 stængel bladselleri, hvis du har noget der skal udryddes

1 stykke tørt eller halvtørt brød uden kerner og skorpe

5 spsk olivenolie

salt, et nip cayennepeber, citronsaft

Skær snutten af tomaterne, befri peberfrugten for kerner, skræl agurken (eller lad være – jeg kan bedst lide det uden agurkeskræl)

Smid alle grøntsager i din bedste blender sammen med brød og olivenolie, 2 tsk salt, saft af ½ citron og cayennepeber.

Blend som en gjaldt det dit liv. Jo længere du blender, jo bedre – sådan da.

Smag på det. Mangler det noget, så er det sikkert salt eller syre, så juster lidt og køl så ned.

Det virkeligt gode ved gazpacho er, at den er iskold! Den kan fint holde sig på køl nogle dage.

Server evt. med små tern af agurk eller peberfrugt og krydderurter eller rugbrødscroutoner – sidstnævnte en meget fin måde, at komme af med sit kedelige rugbrød.

Bonus: opskrift croutoner

Nogle skiver kedeligt brød. Toastbrød, italiensk brød, rugbrød – det virker alt sammen. Tip: fødselsdagsboller er nok ikke så gode

4 spsk olivenolie

en god klat smør

evt. noget rosmarin og to fed hvidløg (knuste men behold bare skallen på)

Skær skorperne af brødet og skær dem i ensartede tern.

Varm olien og smørret op på en pande. Smid rosmarin og hvidløg på og brødet. Rist det godt på alle sider.

Spis det på gazpacho eller salat eller noget andet 🙂

gazpacho

Advertisements

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s