3 x marmelade

Standard

Ferien er for alvor slut her hos os. Den har været rigtig dejlig og skøn, og har budt på helt fantastiske oplevelser – både med og uden mad 🙂

Jeg tror, der kommer små indlæg om ferieoplevelserne, som inkluderer mad sådan peu à peu, men dette indlæg kommer til at handle om syltning, for det er i høj grad aktuelt lige nu.

Er du syltenovice, så er det bare at kaste sig ud i det. Det er utroligt meget lettere end man tror og resultaterne sparker mås.

Det vigtigste du skal have når du sylter er: en god gryde, gerne bred frem for høj, en ske, rene glas med låg som slutter tæt. Det behøver ikke være fancy glas med metalklemmer, eller dyre glas med patentlåg eller sylteglas med ornamenter. Tomme marmelade-, salsa-, oliven- ellerandrenyttige glas virker. De skal være være helt rene og så må plasthinden på undersiden af låget ikke være beskadiget.

Jeg bruger meget sjældent atamon, men hellere en stærk spiritus. Så først vasker jeg glassene, så skolder jeg dem (hælder kogene vand i og på), tømmer dem og hælder så en sjat sput i, låg på og så svinger det rundt. Nogle gange lader jeg resten af sprutten blive i, andre gange hælder jeg det ud. Så i med den varme marmelade, låg på og så kan det holde sig lige så længe, som du kan lade det stå.

Oftest bruger jeg rørsukker, synes smagen er bedre, og kan jeg ikke få kogt marmeladen ind, så får den lidt Rød Melatin, men det er en smagssag.

Citronsaft er godt til at justere smagen lidt med og husk så, når du smager til, at marmeladen skal være ret sød når den er varm, for den bliver mindre sød, når den er kold.

Jeg er også vild med at bruge vanillestænger. Her er det vigtigt, at det først tilsættes efter du har skummet marmeladen, ellers skummer du alle vanillekornene af.

Skumning er sådan her:

Kog bærene op, evt. med sukker afhængigt at opskriften. Når det koger godt, så skummer det. Nogle gange meget, andre gange kun en smule. Dette skum er urenheder, og det gider man ikke have med, så man tager en ske, holder den vandret og skovler forsigtigt skummet af. Det bliver man ved med, til der ikke er mere skum. Så sænker man varmen og fortsætter i opskriften.

Nu til mine 3 x sylt

2012-08-08 11.00.52Blåbærmarmelade med lavendel

1 kg blåbær

ca 1 dl friskpresset citronsaft

700-800 gr sukker

1 stang vanille

2-3 lavendelblomster – ikke sommerfuglelavendel, men en af de mange andre. Det er ok, hvis den er afblomstret

Varm blåbærene langsomt op med sukker og et par spsk vand. Lad dem simre i 10 minutter – ikke skumme endnu. Kog det op og skum det. Tilsæt vanillekorn og resten af vanillestangen samt lavendelblomsterne. Lad det simre endnu 5 minutter. Tag lavendler og vanillestænger op. Hæld ½ dl citronsaft i. Rør rundt. Smag. Juster med sukker eller citronsaft. Er den helt tynd, så jævn den evt. med Melatin – følg vejledningen. Hæld på glas. Hvis du giver dem som gave, så bind et par lavendelblomster på glasset 🙂

2013-07-28 11.39.27

Stikkelbær-æblemarmelade

1 kg stikkelsbær

½ kg skrællede æbler – gerne madæbler (cirka 5 æbler)

ca 1 kg sukker

2 vanillestænger

Skyl stikkelsbærene og klip/nip/skær blomstertutten af. Den lille stilk kan du godt lade sidde. Skær æblerne i små tern.

Stikkelsbær og æbler i gryde. Varm langsomt op og lad det simre til stikkelsbærene smatter lidt og æblerne også er bløde. Når først du tilsætter sukker, så koger æblerne ikke rigtigt mere ud. Hæld sukker i og lad det opløses, men ikke ved for høj varme. Når sukkeret er opløst, så kan du give høj varme igen og skumme grundigt. I med vanillekorn og stænger. Lad simre lidt. Smag på det. Måske skal det have lidt mere sukker. Her er det ikke nødvendigt med Melatin, da både æbler og stikkelsbær indeholder store mængder pektin, som er det der får marmeladen til at stivne.

Hæld på glas og lad gerne marmeladen stå et par dage og samle sig, så er den bedre. Det er ikke den yndigste marmelade at se på, den bliver sådan lidt brun-gul pga. æblerne, men den er verdensklasse til ostebordet.

Glasbær (den røde version af stikkelsbær) kan også sagtens bruges.

2013-08-19 14.58.37Mørk rabarbermarmelade

Den her marmelade opstod ved et tilfælde, fordi jeg løb tør for almindeligt sukker midt i syltningen for et par år siden, og så brugte jeg alt hvad, der var i skabet af sødemidler. Det er måske lidt en voksenmarmelade, fordi den er mørk og dyb i smagen, men her elsker ungerne den også.

1 kg rabarber

700-800 gr mørk muscovadosukker

2 stænger vanille – kan undlades

evt. en god sjat mørk rom

Rens rabarberne og skær dem i mindre stykker. Husk at “foden” er vildt lækker, den skal bare skæres i bittesmå stykker, så den koger ud. Op i gryde med rabarber og sukker og varm roligt op. Når sukkeret er opløst og rabarberne væsker, så op for varmen og skum godt. Skru nu ned og lad det simre ½-1 time med vanillekorn og -stænger. Det bliver helt mørkebrunt og tykt. Det er vigtigt at rabarberne er kogt godt ud. Smag på det. Var rabarberne meget sure, så skal der måske lidt mere sukker i. Op med vanillestængerne.

Giv det evt. en smule Melatin og en sjat mørk rom og så på glas. Det skal stå og samle sig – gerne mindst en uge, men så er det også helthelthelt vidunderligt.

Igen en meget ostebordsvenlig marmelade, men ingen klat vanilleis eller pandekage har nogensinde taget skade af lidt mørk rabarbermarmelade.

Har du i øvrigt en god opskrift på noget sylt som jeg kan kaste mig over? Jeg er nysgerrig både på sur- og sødsyltning 🙂

En kommentar »

  1. Pingback: God samvittighed konfekt + syltetid | Winthermad

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s