Italiensk for let øvede

Standard

Kan du styre et piskeris og vende æggehvider med creme? Kan du skære rabarber eller brygge en kop kaffe? Så kan du også lave tiramisu. Og her kan jeg lære dig at lave den bedste! Med en luftig og let creme som ikke minder om den ganeklistrende masse man tit støder på.

Min version har fulgt mig siden jeg tog springet som opvasker på Restaurant Piaf i Silkeborg, og som 17-årig drog til Frankrig og arbejdede som køkkenassistent/stuepige. Det lyder meget eksotisk, det var det nu ikke. Men det var varmt og vildt fedt. Jeg arbejdede hårdt, røg lyki strik og jeg lærte helt ufatteligt meget af le chef, Yvon Lefeuvre – blandt andet denne opskrift, som originalt er med kaffe, men du kan også lave det med rabarber eller fx hindbær.

Opskrift TIRAMISU klassisk stil, eller med rabarber eller med hindbær – 8 personer

Creme:

250 gr mascarpone

250 gr creme fraiche

2½ æggeblommer

2½ æggehvider

100 gr sukker

1-2 citroner, revet skal fra

1½ spsk Amaretto (mandellikør…mmmm…)

Bund:

20-25 ladyfingers

og

2 dl stærk kaffe og 1 spsk cognac

eller

rabarberkompot af 4-5 stængler rabarber, 1 vanillestang, sukker, ½ dl vand. (Skær rabarber i 2 cm stykker. Kog det med det hele. Smag til med sukker. Køl af)

eller

300 gr hindbær – kogt med sukker og 1 stang vanille. Gør som med rabarber.

tiramisu2

Sådan gør du:

Hvis du laver hindbær- eller rabarbertiramisu, så start med at koge bær eller stængler og køl det af mens du laver cremen.

Pisk mascarpone med fintrevet citronskal af 1 citron og sukker til sukkeret er opløst. Pisk Amaretto, æggeblommer og creme fraiche i. Pisk ikke helt vildt.

I en ny skål pisker du æggehvider så stive, at du kan vende skålen på hovedet uden de falder ud.

Vend mascarponemassen sammen med æggehviderne. Smag på det. Meget vigtigt. Jeg synes det skal smage let af citronskal. Gør det ikke det, så put mere i.

Tag nu et fad (ca. 30×20 cm). Ladyfingre dyppes i kaffe med cognac/rabarberkompot/hindbærgrød og lægges i ét lag i bunden af fadet. Læg dem tæt. Når bunden er dækket, så kan du hælde en smule kaffe/rabarberkompot/hindbærgrød over. Det skal være fugtigt men ikke sjaskvådt. Cremen fordeles i et jævnt lag over. Bank formen let ned i bordet et par gange, kokkestyle, så eventuelle luftbobler bliver tvunget op og den rare creme lægger sig tæt om ladyfingrene.

Tiramisu har en dårlig holdbarhed - mest fordi nogen spiser den i en fart

Tiramisu har en dårlig holdbarhed – mest fordi nogen spiser den i en fart

Overdæk med husholdningsfilm og sæt i køleskabet. Den er bedst dagen efter eller op til 3 dage efter produktionsdag. På selve dagen flyder cremen meget ud, fordi der ikke er husblas i, men det kan sagtens spises!

Skær i stykker og server med et fint drys kakaopulver over, eller friske hindbær eller bare som den er.

Skal du i øvrigt være med på syltevognen? Så skal du igang med at hamstre glas. Det behøver ikke være dyre glas med smæk og clips, men gamle marmelade-, salsa- og pestoglas er gode.

Syltesæsonen starter snart, og har du ikke syltet før, så følg med, det er meget lettere end du tror. Er du trænet sylter? Så bombardér mig gerne med opskrifter og inspiration 🙂

2 responses »

  1. Det er lige før jeg får mod på det. Det ser ikke alt for svært ud, og så er Tiramisu iøvrigt min livret 🙂

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s