En ulykke kommer sjældent alene…

Standard
En ulykke kommer sjældent alene…

I den forgangne weekend indbød vejr og familiens almene sundhedstilstand til en klar suppe med kød og melboller. Sent lørdag aften, tog jeg derfor en krabat af en suppehøne og et godt stykke suppekogekød fra slagtekoen ud af fryseren. Min kære farmor har lært mig at koge sådan en verdensklassesuppe. Men da kødet skulle i gryden, måtte jeg sande, at det ikke var suppekogekød, men en mør-som-bare-pokker tyndsteg. Det kunne jeg jo ikke putte i suppegryden. I en fart kom et kraftben ned til suppehønen og middagen reddet. Det var nok også gået bare med hønen, men nu var der jo et ben i fryseren.

Bearnaise med tilbehør

Bearnaise med tilbehør

Men madplanen gik lidt i vasken, for nu stod jeg jo med en optøet tyndsteg, så det blev mandagsmenuen. Egentlig bare med ovnkartofler og salat, men i et anfald af overskud, besluttede jeg at lave hjemmelavet bearnaise – for første gang. Og nej, det skal ikke udtales med primært tryk på første stavelse, sådan som et utal af tv-kokke har fået for vane. Det er fransk og skal udtales lige så blødt som sovsen er. Holder også fast på at kalde det en sovs. Varmt dyppe-tilbehør til mad som er tykkere end vælling er pr. definition: sovs. Er det tyndere, så kan vi tale om sauce. Hovmodigt lavede jeg den ikke over vandbad og jeg havde ikke hverken fransk hvidvinseddike med estragon, kun hvid balsamico, eller frisk estragon, kun Santa Marias tørrede version, men dog frisk kørvel. Og selvom jeg udfordrede bearnaise-guderne, så blev resultatet uovertruffent. Serveret med gulerødder stille stegt med honning og timian, grønne bønner, den der tyndsteg og ovnkartofler, så var det altså hverdagsmad extraordinaire.

Nå, men ulykker kommer jo sjældent alene, og selvom en ulykke der ender med spisning af bearnaise vel næppe kan kategoriseres som en alvorlig en af slagsen, så er den efterfølgende i en helt anden skala. Jeg har slået La Madre ihjel!!! La Madre, moderen, var min surdej til lyse brød. Hun døde af mangel på opmærksomhed og hensygnede. Til sidst rådnede hun op. Og det var ikke festligt at åbne låget til hendes ydmyge bolig, hvor stanken var ubeskrivelig. Nu er de jordiske rester skaffet af vejen, men mindet lever stadig…

Nu har jeg så sat processen igang for La Figlia, datteren, for når først man har stiftet bekendtskab med surdej til lyst brød, så kan man ikke rigtigt undvære det.

Det er ganske simpelt at lave en surdej, så det er ikke på grund af besværet, at jeg begræder tabet af La Madre, men fordi en surdej bliver bedre og bedre og bedre jo ældre den er.

Den her surdej, som teknisk set hedder en biga, bruges anderledes end rugbrødssurdej. Rugbrødssurdej skal i rugbrødsdejen og når så dejen er færdigblandet, så tager man en klat fra og gemmer til næste gang. En biga lever for sig selv og suppleres op med vand og mel.

Det tager ti dage at starte den, og du kan være med, for jeg har lige sat den over.

Opskrift Biga

3 dl koldt vand

25 gr grahamsmel

25 gr rugmel

50 gr hvedemel.

Bland det hele meget grundigt sammen og lad det stå i en skål eller et glas uden låg på køkkenbordet.

Rør i det hver dag i ti dage, men gør ikke andet.

La Figlia - dag 1

La Figlia – dag 1

Efter ti dage, er den klar til brug. Når du har brugt af den, så suppler op i samme blandingsforhold og lad den stå uden låg på et par dage. Ellers kan den opbevares gemt lidt af vejen med låg på, men ikke for koldt. Og husk at røre i den hver/hver anden dag. Ellers rådner det, som falder til bunds. Har du ikke brugt af den i to uger, så kassér halvdelen, tilsæt vand og mel og lad den stå og få fred et par dage.

Hele finten med at lade den stå uden låg på, er at den opfanger mælkesyrebakterier, som er i luften hele tiden. Mælkesyrebakterierne er gode og sætter en gæringsproces igang, som er god at bage med. Surdejen vil langsomt begynde at lugte. En lugt der er lidt som ølsjatter, ymer og osteskorper. Nej, det lyder ikke lækkert, men jeg lover at dit brød vil smage endnu bedre.

OBS: Hvis den lugter for meget af eddike eller råddent, så er det ud.

God fornøjelse og bare spørg 🙂

La Figlia - UDEN låg!

La Figlia – UDEN låg!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s